Voormalig Tweede Kamerlid Gill'ard moet haar hand ophouden voor zorg — Bezielen
Op dit moment zijn geen evenementen
Chantal Gillard

Voormalig Tweede Kamerlid Gill’ard moet haar hand ophouden voor zorg

Chantal Gill’ard, voormalig PvdA-Tweede Kamerlid en nauw betrokken bij Bezielen Academy, lijdt sinds 2010 aan kanker. Na de reguliere paden van zorg te hebben bewandeld zag Gill’ard zich genoodzaakt om alternatieven te zoeken. Voor een goede behandeling van haar klachten heeft zij haar hoop gevestigd op de Fachkliniek in Bad Bentheim (Dld). De behandeling daar wordt echter niet vergoed door verzekeraar FBTO. Ondertussen raakt Gill’ard door haar financiële reserves heen. Bezielen Academy springt op de bres met een crowdfundingcampagne.

Kort voordat het kabinet Balkenende IV viel in 2010, werd borstkanker geconstateerd bij Chantal Gill’ard (Rotterdam, 1970). Gill’ards mooie krullen verdwenen. Het Kamerlid dat zich voor de PvdA drie jaar inzette voor de gezondheid van vrouwen, moest vechten voor haar eigen herstel. Schrijnend detail: ze werd vervolgens door haar partij zo laag op de partijlijst gezet, dat ze bij de verkiezingen geen kans meer had om in de Tweede Kamer terecht te komen. 

Het herstel ging met vallen en opstaan. Gill’ard volgde het reguliere traject, ontving chemokuur, maar de kanker verdween om vervolgens steeds weer (uitgezaaid) terug te komen. En toen kreeg ze bericht: ze was uitbehandeld. Natuurlijk vocht ze door. In haar zoektocht naar een alternatieve behandeling had Gill’ard regelmatig succes: de klachten verminderden, of verdwenen, maar altijd tijdelijk. Haar verzekeraar keurde de behandeling telkens af, want deze zou niet op de lijst met goedgekeurde zorgaanbieders staan. Gill’ard moest deze zelf betalen. Langzamerhand droogden haar financiële reserves op.

Fachklinik

De situatie van Gill’ard is op dit moment fragiel. Haar levensverwachting is nog jaren, maar door de lange periode van ziekte is haar lichaam verzwakt. Hierdoor zijn andere aandoeningen, zoals de ziekte van Lyme, ook de kop op gestoken. Gill’ard verblijft momenteel in de buurt van ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld), de plek waar Bezielen ook regelmatig retraites organiseert. Een cluster van familie, vrienden, vrijwilligers van de ashram verleent mantelzorg aan haar.

Intussen strijdt Gill’ard door. Zij heeft haar hoop gevestigd op een langdurig verblijf in de Fachklinik in de Duitse stad Bad Bentheim. De Fachklinik is een particulier geleide instelling voor revalidatie en medische nazorg. Ze is onder meer gespecialiseerd in de behandeling van kwaadaardige tumoren van het bewegingsapparaat. De mate van expertise en de staat van dienst van de kliniek zijn veelbelovend. Naast de behandeling aan het bed wordt er gewerkt met heilzame bronnenbaden. De instelling heeft hierdoor een grote aantrekkingskracht in de regio, tot over de grens met Nederland. 

Chantal zal worden behandeld op de afdeling orthopedie, waar wordt gewerkt aan het volledig herstel van beschadigde functies van het bewegingsapparaat. De kliniek biedt goede zorg, heeft een uitstekende reputatie, en een gunstige dagprijs van €189,-. Toch worden behandelingen in dit ziekenhuis niet vergoed door de Nederlandse verzekeraar. Reden is dat de behandelaar niet gecontracteerd is door de verzekeraar. Netto resultaat is dat wanneer je uitbehandeld bent, je gedwongen bent om behandelingen vanuit eigen middelen te betalen en in te teren op reserves. Dit is een situatie die – wrang genoeg – mede mogelijk gemaakt is door de politiek.

Wie is Chantal Gill’ard?

PvdA kamerlid Chantal Gill'ard in de Tweede Kamer. (Foto: Koen Suyk/ANP)
PvdA kamerlid Chantal Gill’ard in de Tweede Kamer. (Foto: Koen Suyk/ANP)

Chantal Gill’ard (Rotterdam, 1970) is opgeleid als biotechnologe en studeerde rechten en ethiek in de biotechnologie. Ze werkte onder meer als hoogleraar biochemie in Paramaribo en als emancipatie- en opbouwwerker in Rotterdam. Tussen 2006 en 2010 was ze voor de PvdA lid van de Tweede Kamer. In de Kamer hield zij zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en medisch-ethische vraagstukken.

Gill’ard was kritisch over de gangbare politiek. Om oplossingen te vinden betrok Gill’ard liefst ook andere, niet-politieke organisaties. Ze zei hierover in Trouw: “Het stelsel zoals we dat nu hebben, heeft zijn beste tijd gehad. De ontwikkelingen in de samenleving gaan nu zo snel dat we naar een andere manier van politiek bedrijven moeten.”

Chantals’ ziekte was een van de redenen om de politiek te verlaten. Ze voelde zich in die periode door haar eigen partij uitgerangeerd, maar pakte de draad op andere fronten op. Chantal zette zich actief in voor de strijd tegen kanker en het bewust maken van mensen en zat als voorzitter in de stuurgroep STT, gericht op de ontwikkeling van technologie. In haar persoonlijke leven richtte ze zich steeds meer op persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei.

Vanuit die interesse raakte ze ook betrokken bij Bezielen. Ze werd daar een graag geziene verschijning. Altijd stralend, enthousiast en op zoek naar manieren om haar persoonlijke ontwikkeling gestalte te geven. Met haar achtergrond als politicus heeft Chantal in die periode en belangrijke bijdrage geleverd aan het neerzetten en opbouwen van Centrum Bezielen, dat later kon doorgroeien naar Stichting en Academy.

Crowdfundingcampagne

Voor het verblijf van Gill’ard van 3 maanden komt het bedrag met onkosten uit op zo’n €20.000,-. (Bekijk de offerte voor de behandeling) Gill’ard kan dit bedrag niet zelf betalen. Vanuit de groep mantelzorgers is daarom het idee ontstaan om haar te helpen bij het bekostigen van een behandeling. Hierbij is gekozen voor een crowdfundingcampagne. Wil je bijdragen aan de kosten voor de behandeling? Alle beetjes helpen. Maak je steun over op:

  • IBAN: NL45 INGB 0006417215
  • T.n.v. Stichting Bezielen
  • Onder vermelding van ‘Behandeling Chantal’.

Wat doen we als tegenprestatie?

Als tegenprestatie biedt Bezielen Academy in samenwerking met de Ice.Club de Cool Challenge, een 30-daagse training voor koud afdouchen. Deze eenvoudige methode heeft talloze positieve effecten voor lichaam en geest. Mensen die geld doneren krijgen toegang tot onze mindfulnesstraining die binnenkort online komt. Hiermee willen we een (ontspannen) vuist maken tegen een van de grootste vijanden van deze tijd: stress.

Bedankt!

Uiteraard realiseren wij ons dat een verzoek als dit diverse gevoelens kan oproepen. Belangrijkste is dat we geloven in het effect van deze specifieke behandeling, op deze specifieke plek, en vastberaden zijn om Chantal Gill’ard met het geld in haar strijd te ondersteunen. We zullen berichten over verdere voortgang.

Veel dank, ook namens Chantal!

0 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0

Your Cart