Plek van persoonlijke groei en inspiratie

Ayurvedisch koken

Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans!
Op deze dag ontdek je wat jouw constitutie is (prakruti) en leer je welk voedsel goed voor je is en wat niet. Je leert over de invloed van elementen op je lichaam en geest, over wat dosha’s betekenen, wat je uit balans brengt en wat je kunt doen om weer in balans te komen.
We gaan heerlijke en gezonde gerechten maken van seizoensproducten die voedend en reinigend zijn voor lichaam en geest. Hier word je extra blij van.
Zoals altijd sluiten we de kookworkshop af met een feestelijke maaltijd.

 • Wat: Ayurvedische Kookworkshop “Detox koken voor elke dag”
 • Wanneer: 8, 15, 22 januari
 • Tijd: 10.00 – 14.00 uur
 • Waar: Castricum
 • Ervaring: Alena heeft sinds 2009 een praktijk voor Ayurvedische voeding- en leefstijl advies en geeft regelmatig privé of in groepsverband  Ayurvedische kookworkshops.
 • Wat is het niet: geen gebruik van vlees- en dierproducten
 • Deelnemers: maximaal 7 deelnemers gemengd
 • Kosten: €97,-
 • Aanmelden: onder aan pagina
 • Overige: deze ayurvedische kookworkshop is een goede voorbereiding voor de Spirituele reis naar India & 30 dagen gezondheidsreis India die wij ieder jaar organiseren.

Wat is Ayurveda

Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundige en gezondheidssysteem dat in schrift werd vastgelegd. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India.
Ayurveda betekent “levenskennis”. Tridosha’s spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie Dosha’s zijn Vata (beweging), Pitta (transformatie) en Kapha (stabiliteit). Afwezigheid van ziekte betekent binnen de Ayurveda niet per definitie gezondheid. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de geest rustig, spijsvertering goed werkt en dat je goed elimineert.

Waarom Ayurvedisch eten?

Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.

Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .

De ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. All deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk.
Rasa betekent niet alleen smaak maar ook de essentie, emotie, sap en sappige leven…

Over de Ayurvedische Kookworkshop

Bij aankomst maken we eerst even kennis met elkaar onder het genot van een heerlijke kruidenthee.

Hierna geeft Alena een theorie over vanuit de Ayurvedische kennis. Iedereen krijgt vantevoren een formulier waar je constitutie uit blijkt. In de theorieles wordt de basis van Ayurveda uitgelegd. Wat voor  constitutie je hebt en wat dat betekent voor jou. Hoe houd je met deze kennis je gezondheid optimaal en hoe blijf je in balans.

Hierna wordt er een uitgebreide Ayurvedische maaltijd bereid met verschillende gerechten waarmee je leert wat de basis is van Ayurvedisch koken.

Bij de Basis 2 “Reinigende gerechten voor elke dag” gaan we wat dieper in op de Ayurvedische kennis.

Hier leer je:

 • Meer van de Ayurvedische kennis
 • Wat jouw conditie is en wat het betekent
 • Welke dosha’s bij jou uit balans zijn en waarom
 • Wat je kunt doen om in balans te komen
 • Gerechten te bereiden die jouw conditie verbeteren

Tijdens de kookles gebruiken we producten die overwegend biologisch zijn en niet dierlijk. Er wordt gekookt met verschillende kruiden aangezien dit de basis is van Ayurvedisch koken.

De kookworkshop wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd.

“Detox koken voor elke dag”

Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans.

Na de zomer, wanneer we volop van allerlei gezond en ongezond voedsel hebben genoten, is het tijd om ons lichaam te helpen de toxische afvalstoffen te verwijderen.

Daarbij is de Ayurvedische kennis heel specifiek en doortastend.

De Ayurvedische keuken richt zich op goed verteerbare gerechten die zo min mogelijk de afvalstoffen veroorzaken en zo veel mogelijk helpen met dagelijks detoxen.

In deze workshop leer je:

 • Over afvalstoffen, de oorzaak en het gevolg
 • Waarom je moet detoxen en wanneer de beste tijd is
 • Welk voedsel helpt met het reinigen van het lichaam en waarom
 • Welk voedsel je juist moet vermijden en waarom
 • Smakelijke gerechten te bereiden die jouw lichaam helpen zich te ontdoen van Ama (afvalstoffen), waardoor je meer energie krijgt

Locatie 

De kookworkshop wordt gehouden in een sfeervolle keuken bij Alena thuis in Castricum. De locatie is goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer en fiets. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid. De locatie ligt vlakbij de zee. Zo heb je de gelegenheid om na de lunch nog heerlijk uit te waaien op het strand of in de Noord Hollandse duinen.

Begeleider

Alena Kadidlova
Na jaren werken als mede-eigenaar van een cateringbedrijf heeft Alena zich gerealiseerd dat dit niet haar weg was. Haar gezondheid is achteruit gegaan en op zoek naar een andere manier van eten kwam ze in aanraking met Ayurveda. Er ging een wereld voor haar open. Al tijdens haar studie is haar gezondheid aanzienlijk verbeterd en is zij veel afgevallen. Na het afronden van haar studie Ayurvedische voeding- en leefstijl bij Academie van Ayurvedische studies heeft ze in 2009 haar praktijk “Ik natuurlijk” opgericht. In 2011 heeft ze ook haar diploma Medische basiskennis behaald. In 2013 heeft ze ook Ayurvedische kruidenleer gevolgd waardoor zij nu ook een brede kennis van Ayurvedische remedies heeft.
Alena geeft voeding- en leefstijl adviezen voornamelijk aan vrouwen met overgangsklachten en daarbij geeft ze regelmatig kookworkshops met verschillende thema’s. Ayurveda heeft in haar leven voor gezorgd dat zij zich gezond en in balans kan houden en daardoor nooit een huisartsbezoek nodig heeft en dat is wat zij voor iedereen wenst. Het is prachtig om te zien hoe mensen met simpele veranderingen in voeding en leefstijl weer beter worden en in balans komen.

Debby Wegman

Tijdens een revalidatieperiode na een ongeval kwam Debby in 2014 in aanraking met yoga en meditatie. Door verschillende stijlen uit te proberen leerde zij opnieuw in haar lichaam te leven, te voelen en haar passie voor bewegen voort te kunnen zetten. Om yogadocente te worden is Debby afgereisd naar Rishikesh in India. Naast haar yoga certificaat voor Hatha en Asthanga, heeft zij zich ook verdiept in de yoga anatomie, filosofie, pranayama (ademhaling), yoga nidra en mantra’s. De studie van yoga poses gaat niet alleen over het beheersen van een houding. Het gaat om het gebruik van houdingen om jezelf te begrijpen en te transformeren in je dagelijkse leven. Naast yogalessen verzorgt Debby ook Ayurvedische massages.


Algemene opmerkingen

 • Er kunnen maximaal 7 mensen deelnemen
 • Zowel mannen als vrouwen
 • De producten om mee te koken zijn overwegend biologisch en niet dierlijk,  er wordt gekookt met verschillende kruiden aangezien dit de basis is van Ayurvedisch koken
 • Er wordt theorie gegeven over het thema vanuit de Ayurvedische kennis, hierna wordt er gezamenlijk gekookt met als afsluiting een uitgebreide lunch

Kosten en aanmelden

 • Totale kosten van deze Ayurvedische kookworkshop € 97,- p.p.
 • Inclusief bepalen van je eigen constitutie, Ayurvedische theorieles
 • Gehele dag thee
 • Inclusief recepten
 • Aanmelden voor deze kookworkshop kan onderaan deze pagina
 • Let op: je aanmelding geldt pas wanneer je betaald hebt, dus wees hier op tijd mee
 • Overige: Deze kookworkshop is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen kennis nodig van Ayurveda

Boek Ayurvedische kookworkshop

Ayurvedische kookworkshop

Inschrijven voor de Ayurvedische kookworkshop. Voor ieder persoon die deelneemt een volledig formulier invullen. Dit is nodig om alle gegevens per persoon compleet te hebben. De aanmelding zal ook naar het e-mail adres verzonden worden.
 • DD slash MM slash JJJJ
 • Prijs: 97,00 €
 • 0,00 €
  Na aanmelding ontvangt u de bankgegevens via mail. Gelieve dit bedrag over te maken op de bankrekening die u per mail ontvangt. Pas na ontvangst van het bedrag is de reservering geldig.
  Bij annulering tot 2 weken voor aankomstdatum is 50% van het boekingsbedrag verschuldigd. Bij annulering tot 3 dagen voor de aankomstdatum is 75% van het boekingsbedrag verschuldigd. Bij annulering tot de dag van aankomst is 90% van het boekingsbedrag verschuldigd en op de dag van aankomst of bij een no-show is dat 100%.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.