Plek van persoonlijke groei en inspiratie

Reis mee naar de oorsprong van de Wim Hof-methode, Noord-India, voor de ultieme hoogtestage. 30 dagen lang, met een algehele detox en oefenen van de methode in de praktijk. Locatie voor deze retraite is Bhole Baba, een specialistisch gezondheidscentrum in de prachtige omgeving van het Himalayagebergte. De combinatie van detox en natuur zijn de ideale omstandigheden om je te trainen in de kerntechnieken van de Wim Hof-methode: koude, focus en ademhaling.

De reis in het kort

Na een individuele intake en voorbereidende workshop in Nederland vertrekken we op zaterdag 16 juli ‘s middags vanaf Schiphol. De reis begint met een retraite in het Indiase dorpje Chilianaula, vlak bij Tibet en Nepal. Dit gebied is spiritueel zeer interessant en heeft bovendien talloze gunstige gezondheidsvoordelen.

Zondagochtend 17 juli komen we aan in Delhi. Daar nemen we de auto richting de Himalaya, met jeeps gaan we de bergen in en zondagmiddag komen we aan in Chilianaula, dat ligt op 1900 meter hoogte. We verblijven daar in Ashram Anandapuri vlak naast Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, dat gespecialiseerd is in holistische behandeling door middel van ayurveda, yoga en meditatie.

Maandag 18 juli start de voorbereiding en de volgende dag begint de kuur. In de drie weken daarop doorgaan we een proces van ontgiften, diepe reiniging van de organen en revitalisering. Het dagritme verloopt gestructureerd in Bhole Baba, met vaste tijdstippen voor de ayurvedische behandelingen, yoga, meditatie, thee, eten en rust. Er zal in de rustmomenten ook gelegenheid zijn om te genieten van de prachtige omgeving, die gekenmerkt wordt door Himalayabergtoppen, uitbundige natuur en duizenden jaren oude tempels en -bedevaartsplekken.

Op maandag 15 augustus vertrekken we weer richting Delhi, waarna we dinsdag 16 augustus weer in Nederland aankomen op Schiphol. (…) Bekijk hieronder meer toelichting op de verschillende onderdelen.

De locatie

Het grootste deel van de reis brengen we door in Ashram Anandapuri in Chilianaula (Kumaon, Uttaranchal). De ashram is een hindoeïstische gemeenschap, vergelijkbaar met een klooster. We bereiken de ashram na een transfer van ongeveer 8-10 uur. Op het terrein van de ashram bevindt zich Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, de plek waar je de detoxkuur zult volgen. De ashram bevindt zich op een hoogte van bijna 2000 meter, in het voorgebergte van de Himalaya: vanuit het ashramterrein heb je schitterend uitzicht op de immense toppen van het hooggebergte, waaronder de Nanda Devi, met 7816 meter de hoogste berg die zich volledig op Indiaas grondgebied bevindt.

Waarom Noord-India?

Waarom reizen we helemaal naar het noorden van India? Dat is heel simpel: de oorsprong van de Wim Hof-methode ligt in Noord-India. Niet toevallig is dit ook het gebied waar yoga vandaan komt: de Wim Hof-methode bestaat uit technieken die je terugvindt in de oorspronkelijke yoga- en meditatietechnieken van de Vajrayanatraditie in het boeddhisme, het zogenaamde ‘tantraboeddhisme’. In deze traditie is zintuiglijke ervaring belangrijker dan het geloof: oefeningen om de eigen energie te voelen en beïnvloeden vormen de basis voor de dagelijkse beleving van het boeddhisme.

Ook Wim Hof leerde via de zintuiglijke ervaring dat het lichaam tot meer in staat is dan we denken. Hof maakte kennis met tummomeditatie: een techniek die vooral bekend is om het verhogen van de eigen lichaamstemperatuur, puur door meditatie. Deze vorm wordt met name in Tibet beoefend, met spectaculaire resultaten: zo bleken monniken in het Indiase Dharmsala in staat om de temperatuur van hun vingertoppen tijdelijk met maar liefst 8.3 graden te verhogen! Wim Hof deed in het noorden van India ervaring op met deze techniek en bracht zijn kennis in Nederland in praktijk. The Iceman was geboren.

Er zijn nog meer redenen waarom de reis juist naar dit gebied moet gaan:

 • Lucht: de gezondheidskliniek ligt op een intermediaire hoogte van 1950 meter. Ideaal, want behalve een zeer schone lucht betekent dit dat je nog geen hoogteziekte krijgt (dat punt ligt boven de 2000 meter). Wel treedt er een hematologische verandering op, de zogenaamde hypoxische stimulus, die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleert en daarmee de opname van zuurstof. Behalve op de zuurstof heeft deze verandering effect op processen als de opname van voedingsstoffen, hormonen, water, kooldioxide en afvoer van afvalstoffen. Na drie dagen op deze hoogte te zijn, komt dit proces al op gang, en binnen een week treedt een zichtbare verandering van het bloed op. Het effect hiervan houdt 120 dagen aan, de levensduur van een rode bloedcel.
 • Water: het water in de omgeving is smeltwater van gletsjers en zuiver bergwater, met bijzondere samenstelling. Water in Nederlandse steden is tientallen keren gerecycled, en bevat hierdoor sporen van chloor, pesticiden, antibiotica, hormonen (zoals anticonceptiemiddelen), fluor, enzovoort. De toxische waarde is enorm hoog. Hier tegenover staat het water in de Himalaya, dat zo zuiver is als je je maar kunt voorstellen. Al na een week zul je merken dat je huid hierdoor verandert en zachter wordt.
 • Spiritueel: door de historische betekenis van deze omgeving heerst er een natuurlijke spirituele energie, wat vooral te merken is bij de vele eeuwenoude tempels, bedevaartsplekken en andere pelgrimsoorden (zoals de Suryatempel, Dandeshwartempel, Katarmal, Jageshwar). Ook wordt het gebied doorkruist door de zesduizend jaar oude Yatraroute, die tot doel heeft om het karma te reinigen.
 • Geografisch: Chilianaula (Kumaon) leunt tegen Tibet en Nepal aan en bevindt zich in de Himalaya, vlak onder het dak van de wereld. Het uitzicht is adembenemend, zo kun je vanuit het gezondheidscentrum bijvoorbeeld de Nanda Devi zien (7800 meter hoog).

Hoe ziet de detox eruit?

Na een intakegesprek op maandag 18 juli starten we op dinsdag met de detox. Vanaf dan zullen we 21 dagen bezig zijn met het tot ontspanning brengen en reinigen van het lichaam. Rust en reinheid: ideale voorwaarden om het maximale uit deze reis te halen. Een duidelijk dagritme van yoga, meditatie, behandelingen, maaltijden en kringgesprekken maakt dit mogelijk.

De detoxbehandeling die we in India zullen ondergaan is panchakarma. Panchakarma is in ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunst, de meest gebruikte therapievorm. Het is een reinigings- en vitaliseringsmethode gericht op het herstellen en verlengen van de fysieke-, geestelijke gezondheid en het bewustzijn. Dit gebeurt door je lichaam van gifstoffen te reinigen, balans in je systeem te brengen en je stofwisseling te verbeteren. De kuur bestaat uit massages, stoombehandelingen en kruidenbaden, en uit reiniging van ogen, oren, neus en darmen. Een dagelijks dieet van ayurvedische maaltijden geeft je goede energie.

De technieken van panchakarma lijken eenvoudig, maar de effecten zijn krachtig en effectief. Door de holistische, natuurlijke aanpak wordt het lichaam op fundamenteel niveau ontdaan van gifstoffen en worden de subtiele energiekanalen geopend. De levensenergie die dan vrijkomt verhoogt de vitaliteit en rust, het vertrouwen en welzijn. Een periode van 21 dagen is essentieel voor een grondige reiniging en revitalisering, maar nog belangrijker: er is dan genoeg tijd om de dynamiek van je eigen lichaam te leren kennen en om een nieuw patroon aan te leren.

De technieken van Wim Hof

De technieken van Wim Hof zullen je helpen bij het aanleren van dat nieuwe patroon. Wanneer je lichaam er klaar voor is, kunnen we naast het dagelijkse programma van de detoxkuur meer aandacht besteden aan ademhaling, focus en kou. Dit doen we met toegankelijke lichaamsoefeningen, zoals lopen, fietsen (mountainbike) en baden in koud water.

Door de detox zal het effect van deze technieken versterken. Tel daarbij op de gezonde omgeving en voor het bloed gunstige hoogte en je hebt een ideale reset van je lichaam én doorstart in een ‘nieuw jasje’. Wat dragen de technieken van Wim Hof precies bij aan de kuur?

 1. Ademhalingsoefeningen: door goed adem te halen, breng je meer zuurstof in je lichaam. Veel zuurstof betekent ontzuring van je lichaam en een efficiëntere werking van je organen. Daarnaast stimuleer je het autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem. Tevens ervaar je een diepe rust en ‘stilte’ in het hoofd. (hier iets over de combinatie met de kuur)
 2. Koudetraining: door je lichaam aan kou bloot te stellen, train je de conditie en elasticiteit van je bloedvatenstelsel, versterk je het immuunsysteem, stimuleer je de aanmaak van het gezondere bruine vet (i.e. wit vet verbrandend vet) en leer je je ademhaling te beheersen. Tevens is kou is de ultieme leermeester voor een sterke focus. (hier iets over de combinatie met de kuur)
 3. Ontwikkelen van focus: Met een ijzersterke focus heb je meer controle over je leven, en ben jij bezig met de dingen die jij belangrijk vindt. Je wordt niet meer ‘geleefd’ en de tijd vliegt niet ineens voorbij. Wat je doet, doe je met aandacht. Het ontwikkelen van focus en een sterke mindset doe je door meditatie, beheerste lichamelijke oefeningen en koudetraining. (hier iets over de combinatie met de kuur)

Voorbereiding, algemene intake en begeleiding

Inbegrepen in de reiskosten van de Wim Hof-hoogtestage is een persoonlijk intakegesprek in Nederland en een voorbereidende workshop. Dit gesprek van een uur vindt plaats op afspraak in Bezielen Rotterdam, voorafgaand aan de reis. Doel is om kennis te maken en je ervaring met de Wim Hof-methode te peilen.

Voor aanvang van de reis vragen we je om geen vlees, vis, of alcohol meer te nuttigen. Drugs en sigaretten horen daar ook bij.

De begeleiding van de reis is in handen van Linda Koeman en Mario van den Bree van Bezielen. Koeman is ervaren trainer in de Wim Hof-methode en Van den Bree werkt al jaren als coach in persoonlijk ontwikkelingswerk.

Programma

Wat is het programma van de reis, wat zit er bij inbegrepen en hoe zien de dagen eruit?

 • 16 juli, 12 uur vertrek vanaf Schiphol
 • 17 juli, ‘s ochtends aankomst New Delhi en ’s middags aankomst Chilianaula
 • 18 juli, aanvang retraite
 • 21 dagen detox in Chilianaula:
  • 1e week: diepe ontspanningsmassages en zacht maken van de organen
  • 2e week: diepe reinigingsbehandelingen van organen en lyfestelsel en stimulerende massages
  • 3e week: diepe integratiefase van gehele systeem – lichaam geest en balans door behandelingen en massages
  • 21 dagen yoga: ochtend- en middagles
  • 21 dagen meditatie: ‘s ochtend en ‘s middags in de tempel
  • De behandelingen zijn op de persoon afgestemd en bestaan uit ayurvedische kruiden, -medicijnen en –voeding
  • Massage en stoomtherapie
  • Tussendoor is er gelegenheid om bezoeken af te leggen aan tempels en bezienswaardigheden in de omgeving
 • 15 augustus: aanvang terugreis via Delhi naar Nederland
 • 16 augustus: aankomst Schiphol, Amsterdam: thuis!

Dagprogramma

Ochtend
06.00 uur: yoga
07.00 uur: ochtendthee
07.15 uur: meditatie
08.00 uur: ontbijt
09.00 uur: rust
10.00 uur: ayurvedische behandeling 1

Middag
12.00 uur: lunch
13.00 uur: rust
15.00 uur: ayurvedische behandeling 2
16.00 uur: middagthee
16.00 uur: yoga
17:00 uur: sharing in de groep

Avond
18.00 uur: avondeten
19.00 uur: avondmeditatie
21.00 uur: rust

Na afloop

Na terugkomst is het zaak de draad weer op te pakken. Dat kan soms pittig zijn, omdat onze samenleving geregeld stress met zich meebrengt. Deadlines, drukke treinen, dagelijkse zorgen: hoe houd je de prettige balans van de reis in stand? Wij zullen je daarmee helpen. Deel van de detox is dat je medicatie koopt om nog eens drie maanden vooruit te kunnen. Deze periode helpt je om ook binnen de mallemolen profijt te hebben van de effecten van de kuur. Verder organiseren we in deze periode nog …

Kosten

De totale kosten voor deze reis bedragen: €?

Inbegrepen

 • Transfer van New Delhi Airport naar Chilianalua
 • Verblijfskosten in ashram Bhole Baba
 • 21-daagse ayurvedische behandeling in Bhole Baba:
  • 2 ayurvedische behandelingen per dag
  • 2 yogalessen per dag
  • 2 meditatiesessies
  • 3 ayurvedische maaltijden per dag
  • Kruidentheeën
  • Zuiver water
  • Begeleiding arts
  • 3-maandenadvies

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam-New Delhi en vice versa (tussen €600,- en €1000,-)
 • Visum, ca. € 50,- Kijk hier voor meer informatie.
 • Reisverzekering
 • Excursies vanuit Bhole Baba (taxikosten, entreekosten tempel, fooien)
 • Ayurvedische kruidenpreparaten voor gebruik thuis (max. € 75,-)
 • Eventuele begeleiding en coaching na afloop van de reis
 • Verder heb je nog wat geld nodig voor extra vervoer, entreegelden en fooien, misschien €150,-
 • Bekijk hier een handige lijst met tips voor bagage

Nuttige links

Ben je geïnteresseerd en voel je al reiskoorts? Schrijf je dan via onderstaand formulier in.

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Dit is geen boeking maar een registratie voor kennismaking gesprek
 • Prijs:
  op basis van beschikbaarheid
 • Na de 21 daagse Panchakarma maken we een uitstapje naar de Zonnetempel.
  Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis. En ik sluit zelf een reis-/ annuleringsverzekering af.