Meditatieweekend op de Veluwe een heerlijk meditatie retraite
Op dit moment zijn geen evenementen

De geest kan duizend kanten opgaan, maar op dit prachtige pad wandel ik in vrede. Met elke stap waait de wind. Met elke stap bloeit een bloem.”

Heb je ook behoefte aan intense rust, een krachtig gevoel van verbinding en aan oprechte blijdschap? Kom naar het meditatie weekend van Bezielen Academy op de Veluwe en ervaar op een diep niveau de kracht van mediteren. Meditatie is een waardevol instrument, dat je leert om liefdevol om te gaan met gedachten en gevoelens. Het legt de kiem voor een duurzame, gezonde relatie met jezelf en je omgeving.

 • Wat: meditatie weekend; retraite met Meditatie, yoga, mindfuness en deelnemen aan het leven in de ashram, bekijk onze Meditatieretraite-folder
 • Wanneer: van vrijdag tot en met zondag.
 • Waar: Ashram Sada Shiva Dham in Loenen, Gelderland
 • Ervaring: Wij organiseren dit weekend 6 keer per jaar sinds 2007
 • Wat is het weekend niet: hele dag op kussen mediteren in stilte
 • Deelnemers: ca. zestien (gemengd) en twee docenten
 • Kosten: €275,-
 • Aanmelden: Onder aan pagina
 • Overige: het meditatieweekend is een goede voorbereiding op de reizen naar de Himalaya in India die Bezielen regelmatig organiseert, en op ons mindfulnessaanbod.

Inleiding

We zijn in het westers leven niet meer gewend de stem van ons hart te volgen. Onze geest overschreeuwd het gefluister van het hart. We reageren vanuit onze oordelen en verwachtingen. Ga op dit meditatie weekend een open ontmoeting met jezelf aan. Je krijgt inzicht in aangeleerde patronen, zodat je liefde weer kunt toelaten. Met een beetje inzet wordt het een spirituele ervaring die diep doorwerkt.

Meditatie

Meditatie is vermoedelijk zo oud als de mens zelf. Het wordt overal ter wereld op diverse manieren beoefend. Het is een vorm van gedachtentraining die je leert bewuster het nu te ervaren: je denken, zintuiglijke indrukken, je fysieke gevoelens en emoties.

Er zijn vele vormen van meditatie, met even zoveel verschillende technieken en verbonden rituelen. Ze zijn er allemaal op gericht om een bepaald gevoel of geestestoestand op te wekken en te trainen: dit kan concentratie zijn, liefde, of compassie. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels bewezen dat meditatie talloze positieve effecten heeft op het lichaam, de geest en je gemoedstoestand.

Meditatie weekend
Meditatie weekend

Het meditatie weekend

Op het meditatie weekend op de Veluwe zal je dit zelf kunnen ervaren. Op het meditatie retraite ervaar je het verschil tussen leven op de automatische piloot en leven met open aandacht.

Sensaties, gevoelens, gedachten; ze komen en gaan. Je leert hier tijdens dit weekend op een vriendelijke en geïnteresseerde manier naar te kijken.

We oefenen verschillende vormen van meditatie; actief in bewuste fysieke oefeningen, loopmeditatie of het zingen van mantra’s. En natuurlijk de meest bekende vorm: zittend mediteren. Lichaam, geest, hart en ziel komen alle aan bod.

Lokatie meditatie retraite

Het meditatie weekend vindt plaats in de vedische ashram Sada Shiva Dham, in Loenen (Gelderland). Dit vedische klooster werd in 1992 gebouwd en is gewijd aan Haidakhan Babaji. Deze leraar verscheen in 1970 in een grot in het noorden van India. Tot zijn dood in 1984 predikte hij zijn meest elementaire les: het volgen van het pad van waarheid, eenvoud en liefde.

De ashram ligt op de Veluwe als een oase van rust. De ashram is gebouwd op een groot stuk grond aan de bosrand, met een prachtige tuin. Ook een kruiden- en moestuin zijn aanwezig. Je kunt hier door karma yoga helpen met zaaien en oogsten.

De afgelopen jaren werd het complex uitgebreid met onder meer een grotere tempel. Dit was mede dankzij de hulp van deelnemers aan onze weekenden, die met karma yoga hun steentje bijdroegen.

Kloosteractiviteiten

We nemen deel aan een aantal vaste kloosteractiviteiten, zoals de havan (meditatie bij het vuur), en de arati (meditatie met mantra’s). Een ander vast onderdeel van het meditatieweekend is karma-yoga. Dit bestaat uit fysiek werk op de ashram, zoals helpen met ayurvedisch koken en werk in de kruiden- en moestuin. Doel van karma-yoga is om via de activiteit tot meditatie te komen.

Yogaweekend / yoga weekend bij Sada shiva Dham Ashram

Voorbeeld van een mantra, gezongen met de groep:

We delen de dag in tweeën zodat ’s middags rust genomen kan worden. Je bent altijd welkom je eigen gang te gaan, mits de ashram niet verstoord wordt. Sla je een workshop of de meditatie liever een keer over, dan is dit mogelijk in overleg.

Omgeving

Lokatie van het meditatieweekend is Loenen, een dorpje op de Veluwezoom. Er is volop natuur aanwezig in de omgeving. Zet één stap buiten de ashram en je staat in een prachtig bos. Uiteraard zullen we hier ook gaan wandelen. De waterval die je in dit bos vindt is met 15 meter de hoogste in Nederland.

Een andere bezienswaardigheid is de stoomtrein, die rijdt tussen Apeldoorn en Dieren en tussendoor ook Loenen aandoet. Je zou dus zelfs met de stoomtrein kunnen komen! (kijk hier voor de dienstregeling) Tot slot ligt op een steenworp van de ashram het statige zestiende eeuwse Kasteel Ter Horst.

Begeleider

Meditatie weekend Leraar Mario van den Bree
Mario van den Bree

Mario van den Bree, (monniksnaam swami Prem Vijay) & Linda koeman, samen met het geweldige team van de ashram maken het weekend mogelijk. Hun jarenlange ervaring in het lesgeven en het begeleiden van groepsprocessen maakt het meditatie weekend compleet.

Wetenschappelijk onderzoek

Bezielen Academy werkt bij dit meditatieweekend samen met de Universiteit van Maastricht, dat een internationaal (Engelstalig) onderzoek uitvoert naar verschillende staten van bewustzijn. Het onderzoek bestaat uit online vragenlijsten en taken vooraf, tijdens en na afloop van het weekend. Totale duur is ongeveer 1,5 uur. Op zondag tijdens het meditatie retraite zal het onderzoeksteam de studie toelichten. Maastricht University

Wil je meedoen aan deze belangwekkende studie? Meld je dan aan (ruim) voordat de retraite begint. Deelname is vrijblijvend en verstrekte en vergaarde gegevens worden anoniem en discreet verwerkt. Na afloop kunnen deelnemers persoonlijke statistieken inzien.

Het programma

We staan op tijd op, zodat we ruim de tijd hebben. Hier staat tegenover dat er een rustmoment in de middag is ingebouwd. Dit is een belangrijk onderdeel van het weekend; met een middagdutje na de lunch kom je toch aan 9 uur slapen op een dag.

Vegetarische maaltijden Heelijk vers gemaakt
Vegetarische maaltijden, heerlijk vers gemaakt

Vrijdag
18.00: Aankomst
19.00: Avondbrood
20.00: Introductie
21.00: Teaching meditatie
22.00: Rust

Zaterdag
05.30: Opstaan en kruidenwater
06.00: Aandacht op adem en lichaam
06.30: Meditatie bij vuur (havan), zintuiglijk waarnemen
07.30: Thee
08.00: Meditaties met mantra in de grote tempel
09.00: Ontbijt
10.30: Karma Yoga (actieve meditaties in tuin)
12.30: Boswandeling voor wie dat wil, met aandacht
13.30: Warme maaltijd
14.00: Rust (slapen)
16.00: Teaching & delen inzichten
17.00: Lichaamshoudingen en aandacht
18.00: Thee
19.30: Meditaties met mantra in de grote tempel
20.30: Avondbrood
21.45: Teaching & meditatie
22.00: Rust

Weekend slaapkamers
Weekend slaapkamers

Zondag
05.30: Opstaan en kruidenwater
06.00: Aandacht op adem en lichaamshouding
06.30: Meditatie bij vuur (havan), zintuiglijk waarnemen
07.30: Thee
08.00: Meditaties met mantra in de grote tempel
09.15: Ontbijt
10.30: Karma Yoga (actieve meditaties in en om het huis)
12.30: Boswandeling voor wie dat wil, met aandacht
13.30: Warme maaltijd
14.00: Rust (slapen)
15.00: Meditatie
16:00 Teaching en delen inzichten
17.00: Afronden, kamer opruimen en vertrek

Algemene opmerkingen

 • Er kunnen circa zestien mensen deelnemen aan dit meditatie weekend.
 • Zowel mannen als vrouwen.
 • Overnachtingen zijn in een kamer met een andere deelnemer.
 • Mannen en vrouwen slapen gescheiden, koppels kunnen een kamer delen.
 • Doe loszittende kleding aan, zoals een joggingbroek of meditatiekleding, en neem een omslagdoek mee voor in het klooster en pantoffels.
 • Rust en ruimte dienen in acht genomen te worden om loslaten mogelijk te maken. Geniet ervan!

Kosten en aanmelden

 • Totale kosten van dit meditatie weekend bedragen €275,- p.p.
 • Dit bedrag is inclusief overnachting, vegetarische maaltijden, koffie, thee en alle workshops.
 • Een extra nacht blijven vooraf of na afloop is mogelijk, kosten zijn €35,- p.p. inclusief ontbijt.
 • Aanmelden voor dit evenement kan via het formulier hieronder.
 • Let op: je aanmelding geldt pas wanneer je betaald hebt, dus wees hier op tijd mee.

Boek meditatieweekend

Er zijn momenteel geen toekomstige events.
0

Your Cart