Plek van persoonlijke groei en inspiratie

Stilteweek bij Bezielen – Ontdek het Hart van Yoga & Meditatie

“Leef in intimiteit met het Leven.”

Ontdek je volle potentie en vind helderheid tijdens deze stilteweek bij Bezielen.
Onze 3 en 10 daagse Stilte Meditatie Retraites geven je de kans om een diepere, meer intieme verbinding te ontwikkelen met het leven via het Spiritueel Hart, de aller diepste kern van wie je bent. Dit besef zorgt ervoor dat je kan genieten en rusten in jezelf waar je ook bent, wat de condities ook moge zijn.

Onze retraites geven je een directe ervaring van de diepgaande innerlijke transformatie die meditatie brengt. Tijdens je tijd in stilte, zul je vele aspecten van het Spiritueel Hart exploreren. Oefeningen zijn vanuit diverse tradities ingebracht, inclusief yoga, boeddhisme en soefisme. De teachings vinden haar wortels in Advaita Vedanta (non-dualiteit), waarin je ervaart wat het betekent om vanuit ik-bewustzijn naar eenheidsbewustzijn te bewegen. Er is geen ervaring nodig met meditatie of yoga om van deze retraite te kunnen profiteren.

 “Hoe stiller je wordt, hoe meer je in staat bent om te horen.” – Rumi

 • Wat: stilteweek; retraite met yoga, meditatie, mindfulness.
 • Wanneer: van donderdagavond tot en met vrijdagmiddag (stilteweekend: tot zondagmiddag).
  Data 2021: 5 – 12 augustus
 • Waar: Ashram Sada Shiva Dham in Loenen, Gelderland
 • Ervaring: wij organiseren deze stilteweek sinds 2013. Tevens organiseren we stilteweekenden en stiltedagen. Deze stilteweek organiseren we 1x per jaar.
 • Wat is deze week niet: hele dag op de yogamat asana’s doen; alle aspecten van meditatie, yoga, mindfulness, advaita vedanta en zelfonderzoek ( self-inquiry) komen aan bod. De nadruk in deze week ligt op meditatie en het openen van het spiritueel hart. Er wordt niet gesproken gedurende de hele week.
 • Deelnemers: 16 deelnemers (gemengd) en twee docenten. (I.v.m. de RIVM regelgeving max 13 deelnemers)
 • Kosten: Stilteweek 8 dagen € 795,- .
 • Aanmelden: onder aan pagina
 • Overige: Deze retraite is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen ervaring nodig met meditatie, yoga of retraites. Het is ook mogelijk om alleen de eerste 4 dagen deel te nemen aan deze retraite als je 8 dagen nog een te grote stap vindt.

Inleiding

Ervaar de diepgaande impact van Hridaya Meditatie op je dagelijks leven.
Hridaya Meditatie is gebaseerd op de Indiaase traditie van Advaita Vedanta, zoals dit onderwezen werd door de grote sage van de 20ste eeuw Ramana Maharshi en doorgegeven door Sahajananda, 1 van ‘s werelds leidende meditatie teachers vandaag de dag. Deze beoefening geeft een hoger perspectief op je eigen innerlijke belevingswereld. Het brengt vrijheid van de alsmaar doordraaiende denkgeest en hersteld de verbinding met je essentie, waardoor je lichter en liefdevoller in het leven staat.

Deze meditatie retraite is een verdiepende bezinningsreis in jezelf.
Velen gingen je voor op deze inspirerende en diep transformerende reis naar innerlijke rust en inzicht.

stiltedag stilteweekend stilte retraite
Stilteweek: rust in de tuin

Over de stilteweek

De Stilte Meditatie Retraite is een unieke groeiende ervaring welke zich focust op het openbaren van je ware natuur via de integratie van meditatie en yoga technieken in je dagelijks leven.
Tijdens de retraite, zullen er diverse aspecten van het Spiritueel Hart worden geadresseerd vanuit diverse tradities inclusief Esoterisch Christendom, Soefisme en Kashmir Shaivisme, Tantra en Dzogchen.
De Stilte Meditatie Retraite is speciaal gecreëerd om uitgebreid en op intieme wijze te doorgronden wat meditatie is en de geweldige innerlijke transformaties zelf te ervaren die het brengt.

Dit programma heeft tot doel een ervaring te creëren zoals in een solo retraite (zoals in een grot), waarin diepe staten van bewustzijn zich kunnen openbaren.
In de gevorderde fases van de beoefening, komen alle paden van authentieke spirituele tradities op harmonieuze wijze samen in het hart.

Deze retraite begeleid je door middel van meditatie, inspirerende lezingen en praktische methodes, zoals:

 • Ramana Maharshi’s methode van introspectie (Zelf-onderzoek, atma vichara, door het gebruik van de vraag “Wie Ben Ik?”
 • Technieken voor het verstillen van de denkgeest via opmerkzaamheid van de ademhaling
 • Bestuderen van het symbolisme van het Spiritueel Hart
 • Methodes van Zelf-centrering in het alledaags leven.
 • Begrip op de fundamentele principes van Advaita Vedanta
 • Methodes om van het ik-bewustzijn naar het eenheidsbewustzijn te bewegen.
 • Dagelijkse meditaties op thema’s gerelateerd aan Zelf-Onderzoek
 • Yoga methodes verbonden met het Spiritueel Hart
 • Poëzie
 • Hatha Yoga sessies.

Zuiveringseffecten van de Retraite

Wanneer je dieper gaat in meditatie en onder de oppervlakte van het ego komt in de dimensie van het Spiritueel Hart, dan komt het voor dat er een zuivering plaatsvindt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Dit is de manier van het lichaam om oude blokkades, trauma en zware emoties los te laten, om tot de diepere lagen van de ziel toe te treden. Wees niet bang.
Ga de zuivering niet uit de weg. Maak er ook geen groots drama van; blijf bewust aanwezig, zonder het te willen veranderen. Wanneer deze transformaties uiteindelijk samensmelten, dan zal de meditatie niet langer meer saai, pijnlijk of gewoon een voorbijgaande ervaring zijn. Het wordt dan een heel diepgaande, plezierige en vreugdevolle ervaring. Afhangende van het niveau van je beoefening en bewustzijn, kunnen deze transformaties direct in het moment plaatsvinden of heeft het iets langer nodig om te verwerken. Maar in ieder geval is de verandering die plaatsvindt onomkeerbaar. Deze transformatie kan heel stabiel en diepgaand zijn en zal je leven drastisch veranderen.

Het spiritueel hart laat je thuiskomen bij jezelf

De meest belangrijke uitkomst van deze retraite is om meer vertrouwd te raken met het centreren in het Spiritueel Hart. Dit betekent dat je meer gewend raakt en bewust bent van die stille, rustige ruimte en stabiele fundering in jezelf, waar de denkgeest niet bij kan. Maar wat de bron is van alle inspiratie, liefde, schoonheid en het leven in zijn volmaaktheid. Vele sages hebben gezegd dat het Spiritueel Hart ons ware thuis is. Het Spiritueel Hart is je ankerpunt, je hub.

Voel je thuis in deze retraite en laat je meenemen in een intieme, betekenisvolle ervaring. Een beoefening die je op eenvoudige wijze en overal kan toepassen in je dagelijks leven.

Het Spiritueel Hart is het “ontmoetingspunt” voor diegenen die verlangen naar authenticiteit en om in intimiteit te leven met het leven.

Er is naast meditatie in stilte, ruim aandacht voor zelf-observatie (self-enquiry), ademhalingsoefeningen (pranayama) en yoga asana’s (asana). Hiernaast helpen we allemaal een handje mee door middel van karma yoga activiteiten.

Locatie

De locatie van de stilteweek vindt plaats in de vedische ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gelderland). Dit vedische klooster werd in 1992 gebouwd en is gewijd aan Haidakhan Babaji. Deze leraar verscheen in 1970 in een grot in het noorden van India. Tot zijn dood in 1984 predikte hij zijn meest elementaire boodschap: het volgen van het pad van waarheid, eenvoud en liefde.

De ashram ligt op de Veluwe als een oase van rust. De ashram is gebouwd op een groot stuk grond aan de bosrand, met een prachtige tuin. Ook een kruiden- en moestuin zijn aanwezig. Je kunt hier door karma yoga helpen met zaaien en oogsten.

Yogaweekend / yoga weekend bij Sada shiva Dham Ashram

Nobele stilte

Tijdens de gehele week zijn we in mauna, nobele stilte. Dit betekent dat we geen contact met elkaar zoeken. We spreken niet en maken ook geen gebaren. Ook maken we geen gebruik van telefoons, computers en sociale media tijdens de gehele retraite. Zo kun je je aandacht losmaken van alles wat je aandacht vraagt en een omgeving creëren die je ondersteunt in het werkelijk tot jezelf komen.

Omgeving 

De locatie van de stilteweek is Loenen, een dorpje op de Veluwezoom. Er is volop natuur aanwezig in de omgeving. Zet één stap buiten de ashram en je staat in een prachtig bos. Bij uitstek een plek voor een mooie wandeling. De waterval die je in dit bos vindt is met 15 meter de hoogste in Nederland.

Daarnaast is een bezienswaardigheid de stoomtrein, die rijdt tussen Apeldoorn en Dieren en tussendoor ook Loenen aandoet. Je zou dus zelfs met de stoomtrein kunnen komen! (kijk hier voor de dienstregeling) Tot slot ligt op een steenworp van de ashram het statige zestiende eeuwse Kasteel Ter Horst.


Begeleider & team

meditatie

 

De begeleider van deze stilte meditatie retraite is Esmé Ritstier. Onder de begeleiding van Sahajananda, grondlegger van Hridaya Yoga, genoot ze haar opleiding in Mexico, waar ze heeft gewoond en het Hridaya Meditatie Centrum heeft ondersteund achter de schermen. Zij bracht meerdere periodes in stilte door, uiteenlopend van 10,17 en 49 dagen achtereenvolgend. Alsmede retraites in het donker, Kaya Kalpa. Met haar doorleefde ervaring maakt zij het stilteweekend een inspirerende en ontspannen plek om te verblijven.
Het geweldige team van de ashram ondersteunt deze stilte retraite.

Programma stilte retraite

“Het beste moment om te mediteren is wanneer je het uiteindelijk doet.” – Sahajananda

Deze retraite focust op meditatie als middel om tot jezelf te komen. Via een intuïtief systematisch proces kom je steeds meer tot rust, waarin je binnenwereld steeds meer van haar geheimen aan je zal onthullen. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Hridaya meditatie is erop gericht thuis te komen in je hart en je ware aard te leren kennen, voorbij conditionering, patronen, aangeleerde programma’s en verdedigingsmechanismen. Wanneer het stil wordt in je hoofd, zal er een andere kwaliteit van leven, denken en zien zich openbaren, die je hele leven in een ander daglicht zetten zal. Hridaya Yoga nodigt uit om te leven met een open hart, open te zijn naar waar het leven je toe uitnodigt en controle los te laten. Zodat je weer kan rusten in jezelf en op een ontspannen manier door het leven kan gaan, vol vertrouwen.

Donderdagavond (aankomstdag)
18.00: Aankomst
19.00: Avondbrood & soep
20.00: Introductie
21.00: Avondmeditatie
22.00: Rust

Vrijdag – donderdag
07:00: Meditatie (met breaks)
09.00: Ontbijt
09:30: Karma yoga (meditatie in actie)
10.00: Lezing
11:00: Yoga
12:30: Meditatie
13.00: Warme maaltijd
14.00: Rust (slapen)
16.00: Meditatie (met breaks)
18.00: Eigen practise of wandeling
18.30: Avondbrood
19:30: Q&A
20.00: Lezing & meditatie
21.00: Rust

Vrijdag (vertrekdag)
07:00: Meditatie (met breaks)
09.00: Ontbijt
09:30: Karma yoga (meditatie in actie)
10.00: Lezing
11:00: Meditatie
12:00: Afronding
13.00: Warme maaltijd
14.00: Opruimen en vertrek
15:00: Einde retraite

Algemene opmerkingen

  • Er kunnen maximaal 16 mensen deelnemen aan deze stilte retraite. (I.v.m. de RIVM regelgeving max 12 deelnemers)
  • Zowel mannen als vrouwen.
  • Overnachtingen zijn in een kamer met een andere deelnemer. Mannen en vrouwen slapen gescheiden tijdens de stilte retraite.

Kosten en aanmelden

 • Totale kosten van deze stilte retraite zijn € 795,- p.p voor 8 dagen (7 nachten).
 • Dit bedrag is inclusief eenvoudige accommodatie in gedeelde kamer, vegetarische maaltijden, koffie, thee en alle teachings.
 • Extra nacht blijven na afloop van deze week is mogelijk, kosten zijn €35,- p.p. inclusief ontbijt.
 • Aanmelden voor dit evenement kan onderaan deze pagina.
 • Let op: je aanmelding geldt pas wanneer je betaald hebt, dus wees hier op tijd mee.

Boek een Stilteweek

Stilteweek

Inschrijven voor het stilteweekend. Voor ieder persoon die meegaat een volledig formulier invullen. Dit is nodig om alle gegevens per persoon compleet te hebben. De aanmelding zal ook naar het e-mail adres verzonden worden.
 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
  Annuleringsvoorwaarden: Bij annulering tot 2 weken voor aankomstdatum is 50% van het boekingsbedrag verschuldigd. Bij annulering tot 3 dagen voor de aankomstdatum is 75% van het boekingsbedrag verschuldigd. Bij annulering tot de dag van aankomst is 90% van het boekingsbedrag verschuldigd en op de dag van aankomst of bij een no-show is dat 100%. De annuleringsverzekering geeft recht op retour van het volledige boekingsbedrag (bij ziekte en indien brief van doktersverklaring en overlijden familie).
 • 0,00 €
  Na aanmelding ontvangt u de betalingslink. Gelieve dit bedrag over te maken. Pas na ontvangst van het bedrag is de reservering geldig.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.