Spirituele reis India Varanasi Saranath Himalaya in kleine groep
Plek van persoonlijke groei en inspiratie

India is een wereld apart. Kleurrijke sari’s en armoedige bedelaars, meditatieve stilte en ontregelende verkeerschaos, zinderende levendigheid en doodgewone vergankelijkheid: het gebeurt hier allemaal op het zelfde moment. En dit al duizenden jaren lang. Bezielen leidt je in februari 2020 in een 18-daagse reis langs de meest bijzondere spirituele locaties in het noorden van India. Doel van de Spirituele Reis India is om de dagelijkse beleving van spiritualiteit te ervaren en op een eenvoudige, liefdevolle manier contact te leggen met de bevolking, je medereizigers en met jezelf. Het wordt een ontdekkingstocht langs prachtige plekken en mensen. Het is ook een reis naar binnen, met veel aandacht voor jouw persoonlijke beleving.

 • Wat: spirituele reis India
 • Eerstvolgende: 10 februari – 28 februari 2020 
 • Kosten: €1250,-
 • Tijdsduur: 18 dagen
 • Inclusief 5 dagen ayurvedische reiniging (panchakarma)
 • Reisleiding: Mario van den Bree
 • Aantal deelnemers: ca. 10
 • Overig: Bezielen biedt ook een 30-daagse gezondheidsreis naar India aan, waarin de ayurvedische reiniging centraal staat. Kijk hier voor meer informatie.

Hoogtepunten Spirituele Reis India

 • Bezoek Varanasi, de oude heilige stad van de Hindoes
 • Vier Maha Shivratri met een bijzondere puja aan de Ganges
 • Laat je horoscoop lezen door een vedisch astroloog
 • Bezoek Sarnath, waar Gautama Boeddha voor het eerst zijn leer verkondigde
 • Onderga een 5-daagse ayurvedische kuur in de Himalaya
 • Ervaar mantra’s zingen in de Himalaya
 • Ontdek het ashramleven in Hadaikan, en beklim de (kleine) heilige berg Kailas
 • En nog veel meer moois!
Himalaya staaroperatie
Zien door yoga: Stichting Bezielen helpt de inwoners van de Indiase Himalaya aan ‘nieuwe ogen’.

Inleiding

Op zaterdag 10 februari 2020 vertrekken we vanaf luchthaven Schiphol voor 18 dagen naar Noord-India. Boeken van de vlucht gebeurt op eigen gelegenheid. Vanuit Delhi reizen we met de trein naar het oosten, naar Benares (Varanasi) en vanaf daar in de richting van de Himalaya naar Chilianaula en Haidakhan (Herakhan). We eindigen weer in Delhi. Bekijk hieronder het gedetailleerde reisprogramma.

De spirituele reis India vindt plaats in het voorjaar, waarin het in Noord-India aangenaam vertoeven is. Het regenseizoen is dan achter de rug en de temperatuur loopt van 20 tot 25 graden Celsius. De flora staat volop in bloei, waardoor de omgeving schitterend kleurrijk is.

Kennismakingsgesprek

De reis wordt voorafgegaan door een kennismakingsgesprek met reisleider Mario van den Bree. Hierin bespreek je je achtergrond, motivatie, wensen en verwachtingen ten aanzien van de reis. Het gesprek is één-op-één, neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en vindt plaats op afspraak. Wat wij ook adviseren is eens mee te gaan met een van onze weekenden. Dit zodat je de Spirituele routine kan zien en ervaren, en we kunnen kijken hoe je met nieuwe situaties omgaat. Als dit alles goed verloopt regel je het Visum en koop je een vliegticket.

10 februari: vertrek

Op zaterdag 10 februari vertrekken we om 12.45 u. vanaf Schiphol richting Delhi, India, waar we de volgende ochtend om 01.00 u. aankomen. In Delhi ontmoeten we de reizigers die op eigen initiatief naar India afreizen.

11 – 14 februari: Benares

Spirituele reis India: Varanasi (Benares)

Spirituele reis India: Varanasi (Benares)

Na aankomst in India reizen we op 11 februari met de trein af naar Benares (Varanasi), waar we arriveren op zondagmiddag 11 februari aan het eind van de middag. Varanasi is een miljoenenstad aan de Ganges en één van de vier heilige bedevaartsoorden in het hindoeïsme. Het is ook de meest heilige plaats voor de Hindoes. Pelgrims uit alle delen van India komen naar deze stad om een bad te nemen in de rivier de Ganges. Een van de hindoe-overtuigingen is dat baden in de Ganges het slechte karma uit vorige levens wegwast.

Wat karma betreft krijg je de kans op een bijzondere ervaring: aan de oever van de Ganges maken we kennis met de Vedisch astroloog Vedmurti Sharstri. De familie van Sharstri beoefent het vak van astroloog al zeshonderd jaar. Hij kan op basis van jouw geboortedatum, -tijd en -plaats een horoscoop opmaken. De Vedische astrologie, ook wel Jyotish (‘wetenschap van het licht’) genoemd, kan je helpen je krachten en uitdagingen te benoemen, zodat je in staat bent om je volle potentieel als mens te benutten. Lees hier alles over Jyotish.

Op woensdag 14 februari begint in Varanasi het religieuze festival Maha Shivaratri. Na de hele dag te hebben gevast en gemediteerd houden hindoes met Shivaratrinacht een wake met doorgaande gebeden en meditatie tot de opkomst van de zon.

Vanuit Benares bezoeken we ook op woensdag het boeddhistische bedevaartsoort Sarnath, de plek waar Gautama Boeddha in de vijfde eeuw voor Christus de dharma, de boeddhistische leer, voor het allereerst verkondigde. In de avond keren we terug naar Benares, waar we deel zullen nemen aan de aarti, de gebedsdienst in het hindoeïsme waarin mantra’s worden gezongen en wordt gemediteerd.

In de ochtend van donderdag 15 februari zullen we bij de Shivatempel aan de Ganges gezamenlijk de zonsopgang bekijken, wat door de sfeer een heel speciale ervaring is. We zullen er ook een puja (hindoeïstisch offerritueel) doen.

Spirituele reis India: Havan-vuur aan Ganges in Varanasi

Spirituele reis India: Havan-vuur aan Ganges in Varanasi

Zonsopgang wordt beschouwd als de beste tijd voor een bad. Verder zijn de hindoes ervan overtuigd dat wie sterft in Varanasi en er gecremeerd wordt, bevrijd wordt van ‘samsara’ (de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte). Langs de heilige rivier de Ganges zijn dan ook diverse crematieplaatsen waar de lijken in de open lucht, op brandstapels worden gecremeerd.

Varanasi is kleurrijk, ruw, hard, vies en spiritueel. We verblijven vijf dagen in deze intense stad, zodat we India echt kunnen horen, zien, ruiken en voelen.

16 februari – 22 februari: Chilianaula

Op donderdag 15 februari vertrekken we in de middag met de trein van Varanasi naar de stad Bareilly, aan de voet van de Himalaya. Daar worden we opgehaald door de taxitransfer naar Chilianaula, een dorpje in de regio Kumaon (Uttaranchal), dichtbij de grens met Tibet en Nepal. Dit gebied is spiritueel zeer interessant en heeft bovendien talloze gunstige gezondheidsvoordelen.

Spirituele reis India: shirodhara is het behandelen van het hoofd met warme kruidenolie, als onderdeel van panchakarma

Spirituele reis India: shirodhara is het behandelen van het hoofd met warme kruidenolie, als onderdeel van panchakarma

We verblijven daar in Ashram Anandapuri vlak naast Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, dat gespecialiseerd is in holistische behandeling door middel van ayurveda, yoga en meditatie. We zullen daar met de groep een vijfdaagse ayurvedische reiniging ondergaan, genaamd panchakarma. Deze behandeling is een bijzondere ervaring met veel diepgang.

 

De kuur wordt voorafgegaan door een persoonlijk intakegesprek met de arts van het medisch centrum, dr. Misra (bekijk hier zijn profiel). In dit gesprek wordt vastgesteld wat je ayurvedische constitutie is, wat eventuele klachten of aandachtspunten zijn en welke specifieke aanpak geschikt is voor je. De daaropvolgende dagen brengen we door met ayurvedische reiniging, revitalisering, massages, kruidenbaden, yoga en meditatie. Als herboren sluiten we dit miniretraite af.

Zien door Yoga Himalaya

Gita, 75 jaar

Project ‘Zien door yoga’

Er is nog iets moois. Het ayurvedische ziekenhuis doet veel voor de lokale gemeenschap. De aanwezige oogkliniek is gespecialiseerd in operaties tegen staar en helpt dagelijks tientallen mensen aan ‘nieuwe ogen’. Als deelnemer aan de Spirituele Reis India draag jij automatisch bij aan dit goede doel.

Zien door yoga is het donatieproject van Bezielen om de kliniek in haar werk te ondersteunen. Met elke deelnemer aan deze reis wordt automatisch een bedrag gereserveerd dat een staaroperatie mogelijk maakt: per reiziger kunnen gemiddeld twee mensen geholpen worden bij staar. Sinds 2013 zijn al tientallen mensen geholpen!

We ondersteunen de kliniek verder door middel van vrijwillige donaties. We ondergaan zelf een lichaamsreiniging en zien erop toe dat alle donaties op de juiste plek terecht komen. Zo wisselen we uit. Kijk hier voor meer informatie, of als je wilt bijdragen.

23 februari – 25 februari: Herakhan

Op vrijdag 23 februari reizen we via een taxitransfer van Chilianaula naar Herakhan/Haidakhan: frisse lucht, schoon water, stilte. Daar vinden we aan de voet van de Himalaya de ashram van Haidakhan Wale Baba, een plek van waarheid, eenvoud en liefde. Op deze bijzondere plaats verblijven we drie dagen. Je neemt deel aan het dagelijkse leven van de ashram (vuurceremonie, aarti, karma yoga), yogalessen en meditatie. We maken een wandeling langs de rivier, verblijven aan de oever, beklimmen de berg Kailash Little.


Sanatan dharma’, documentaire van Henk Poncin over het leven in de ashram in Haidhakan, gemaakt in 1991 voor IKON Televisie

Leven in een ashram betekent ook proberen om je ego te overwinnen: we doen het werk dat we moeten doen, of we daar nu zin in hebben of niet. We eten wat we krijgen. We volgen de ashramregels. En binnen deze grenzen kun je je totaal ontspannen – als je jezelf hiervoor openstelt. We zullen de snelwegen van onze gedachten verlaten en de hersenen oordeelvrij maken.

If you are at peace, I am in peace. If you are troubled, I am troubled. If you have problems, I have problems. There will always be hills and mountains to overcome on the way to God. Do not be disturbed by the mountains falling down. It is the duty of the mountain to fall down and it is the duty of the soldier to move the mountain. You should seek harmony in everything that you do. I am harmony. Thank you for your love.“

Shri Babaji, april 1980

Spirituele reis India: Hazrat Inayat Khan, oprichter van het universeel soefisme

Spirituele reis India: Hazrat Inayat Khan, oprichter van het universeel soefisme

25 februari – 27 februari: Delhi

Na Herakhan keren we terug naar Delhi, waar we nog twee dagen zullen doorbrengen alvorens we in het vliegtuig naar Nederland zullen stappen. Maar niet voordat we nog één unieke spirituele pleisterplaats hebben bezocht: in Delhi verblijven we in de dargah van Hazrat Inayat Khan.

Khan (1882-1927) was mysticus, musicus en de oprichter van het universeel soefisme, een levenshouding die religies en filosofieën uit oost en west met elkaar wil verbinden en gericht is op het bereiken van een gevoel van eenheid. De dargah, waar Khan begraven ligt, is een plek van contemplatie en meditatie. Deze eenvoudige en ingetogen plek is een inspirerende omgeving om de spirituele reis India mee af te sluiten.

27 februari: terugvlucht

In de avond van 27 februari rijden we naar het vliegveld van Delhi. Onze vlucht vertrekt in de vroege ochtend van 28 februari. lokale tijd.

Reisleider

Spirituele reis India: We beëindigen de achttiendaagse reis met een mooie groepsfoto, met linksonder Mario van den Bree (hier: 2013)

Spirituele reis India: We beëindigen de achttiendaagse reis met een mooie groepsfoto, met linksonder Mario van den Bree

Begeleider tijdens de reis is Mario van den Bree, Swami Prem Vijay. Van den Bree bracht veel tijd door in India. Hij vertelt hierover: “Het land fascineert me elke keer weer en op hetzelfde moment vraag ik me af waarom. Het wordt ook wel “Incredible India” genoemd. De meeste tijd is het hectisch, chaotisch, het stinkt er verschrikkelijk en overal is er stof en afval.

Voortdurend praten mensen tegen je aan, vragen je om vanalles en bedriegen je. En bij dit alles voel ik dat een magische kracht me beetneemt. Wat is dit? Is het de eenvoud van de mensen, dat ze gelukkig kunnen zijn in de grootste ellende, is het hun warmte en hulpvaardigheid, dat ze je laten voelen dat je één van hen bent? Of is het hun rotsvaste geloof? In ieder huis, in elke winkel is er een klein altaar. Ook in bijna elke auto of bus. Ieder dorp heeft een tempel. Sommige steden hebben er duizenden. God is overal en te allen tijde aanwezig. En in deze overvloed aan goddelijkheid kan iedereen vinden wat hij wil.”

Waarom meegaan op de Spirituele reis India?

Wanneer is de Spirituele Reis India wat voor jou? Als je open staat voor de verschillen, voor een andere manier van denken en leven en je eigen manier van denken kunt vergeten, dan kun je contact maken met dit land. Laat je behoefte aan comfort thuis. Als je een douche wilt nemen is er niet altijd water. En als je gedoucht hebt en weer droog bent, wil je weer douchen. Maar je moet spaarzaam zijn met water. Flink zweten is ook een goede manier van schoonmaken en op een heel hard matras slapen is ook niet slecht voor het lichaam.

Bij een ritje met de auto is een trillende massage inbegrepen. Als je ziet hoe weinig ruimte mensen voor zichzelf nemen – vier op de fiets, tien in een kleine auto of honderd in een bus… Wees tevreden in het nu, deze eenvoudige yogawijsheid maakt je leven gemakkelijker. Beoefen pratyahara – sluit je zintuigen en kom tot jezelf. Wachten – dit zul je veel doen tijdens de Spirituele Reis India. Je leert om meer geduld te hebben. De dingen te nemen zoals ze komen – en er het beste van te maken.

Spirituele reis India: uitzicht op de hoogste berg van India vanuit ashram Ananpuri

Spirituele reis India: uitzicht op de hoogste berg van India vanuit ashram Ananpuri

Van den Bree: “Elke keer valt het afscheid van India me zwaar. Hoewel India altijd erg vermoeiend is; elke keer als ik thuis kom voel ik me sterk, met een gevoel van lichtheid. India is zo groot. Op onze reis zullen we slechts een klein deel zien, maar we zullen het land voelen. Het betekent niet dat we het ook zullen begrijpen, misschien een beetje. Plannen kunnen veranderen. We leven in het hier en nu. Als ik op reis ben, wil ik ruimte houden voor spontaniteit.”

“Met een groep ruimte laten voor spontaniteit is een grote uitdaging voor iedereen. Het is mogelijk dat we de route wijzigen. We maken de reis op basis van vertrouwen. Iedereen reageert verschillend op de klimaatveranderingen die we ondergaan en ook op de geweldige Indiase keuken reageren we niet allemaal hetzelfde. Zolang we met de groep zijn zorgen we voor elkaar. Maar iedereen is vrij om de groep te verlaten en alleen verder te gaan. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Je gaat mee op eigen risico. Je psychische en fysieke conditie moeten goed zijn.” Ben je geïnteresseerd en voel je al reiskoorts? Meld je nu aan via onderstaand formulier.

Kosten

De totale kosten van de reis bedragen €1250,-

Inbegrepen

 • Reiskosten binnen India
 • Overnachtingen in India op basis van gedeelde 2-persoonskamer
 • Verblijfskosten in ashram Bhole Baba
 • 5-daagse ayurvedische behandeling in Bhole Baba:
  • 2 ayurvedische behandelingen per dag
  • 2 yogalessen per dag
  • 2 meditatiesessies
  • 3 ayurvedische maaltijden per dag
  • Kruidentheeën
  • Zuiver water
  • Begeleiding arts
  • 3-maandenadvies
 • Verblijfkosten soefi-dargah Delhi

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam-New Delhi en vice versa (tussen €700,- en €800,-)
 • Visum (ca. €75,-) – meer info
 • Reisverzekering
 • Dagelijkse maaltijden. Reken €5,- per dag, het hangt ervan af van wat je graag eet. Tijdens het verblijf in de ashram en de panchakarmabehandeling zijn lunch en diner inbegrepen.
 • Ayurvedische kruidenpreparaten voor gebruik thuis (max. €75,-)
 • Astrologisch consult
 • Eventuele begeleiding en coaching na afloop van de reis

Nuttige links

Spirituele reis india

 • Prijs: 1.250,00 €
  Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis. En ik sluit zelf een annuleringsverzekering af.
0

Your Cart