Plek van persoonlijke groei en inspiratie

India is een wereld apart. Kleurrijke sari’s en armoedige bedelaars, meditatieve stilte en ontregelende verkeerschaos, zinderende levendigheid en doodgewone vergankelijkheid: het gebeurt hier allemaal op het zelfde moment. En dit al duizenden jaren lang. Bezielen leidt je deze 18-daagse reis langs de meest bijzondere spirituele locaties in het noorden van India. Doel van de Spirituele Reis India is om de dagelijkse beleving van spiritualiteit te ervaren en op een eenvoudige, liefdevolle manier contact te leggen met de bevolking, je medereizigers en met jezelf. Het wordt een ontdekkingstocht langs prachtige plekken en mensen. Het is ook een reis naar binnen, met veel aandacht voor jouw persoonlijke beleving.

 • Wat: spirituele reis India
 • Data: 20 oktober – 6 november 2022 
 • Kosten: €1550,-
 • Tijdsduur: 18 dagen
 • Inclusief 5 dagen ayurvedische reiniging (panchakarma)
 • Reisleiding: Leonor ‘Lakshmi’ Brugarola of Kanchan Verma
 • Aantal deelnemers: ca. 10 (minimale deelname 7 deelnemers)
 • Overig: Bezielen biedt ook een 30-daagse gezondheidsreis naar India aan, waarin de ayurvedische reiniging centraal staat. Kijk hier voor meer informatie.

Hoogtepunten Spirituele Reis India

 • Bezoek Varanasi, de oude heilige stad van de Hindoes
 • Neem deel aan een bijzondere puja aan de Ganges
 • Laat je horoscoop lezen door een vedisch astroloog
 • Bezoek Sarnath, waar Gautama Boeddha voor het eerst zijn leer verkondigde
 • Onderga een 5-daagse ayurvedische kuur in de Himalaya
 • Ervaar mantra’s zingen in de Himalaya
 • Ontdek het ashramleven in Haidaikan, beklim de (kleine) heilige berg Kailas & baad jezelf in de Ganges
 • En nog veel meer moois!

Inleiding

We vertrekken vanaf luchthaven Schiphol voor 18 dagen naar Noord-India. Boeken van de vlucht gebeurt op eigen gelegenheid (of je kan het vanuit Bezielen boeken). Vanuit Delhi reizen we met de trein (of we nemen een vlucht) naar het oosten, naar Benares (Varanasi) en vanaf daar in de richting van de Himalaya naar Chilianaula en Haidakhan (Herakhan). We eindigen weer in Delhi. Bekijk hieronder het gedetailleerde reisprogramma (het programma kan iets afwijken afhankelijk van de vluchten.)

De spirituele reis India vindt in deze periode plaats, waarin het in Noord-India aangenaam vertoeven is. Het regenseizoen is dan achter de rug en de temperatuur loopt van 20 tot 25 graden Celsius. De flora staat volop in bloei, waardoor de omgeving schitterend kleurrijk is.

Kennismakingsgesprek

De reis wordt voorafgegaan door een kennismakingsgesprek met Natasha Nordin. Hierin bespreek je je achtergrond, motivatie, wensen en verwachtingen ten aanzien van de reis. Het gesprek is één-op-één, neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en vindt plaats op afspraak. Wat wij ook adviseren is eens mee te gaan met een van onze weekenden. Dit zodat je de Spirituele routine kan zien en ervaren en we kunnen kijken hoe je met nieuwe situaties omgaat. Als dit alles goed verloopt koop je een vliegticket en regel je het visum.

Dag 1: vertrek

Op dag 1 vertrekken we vanaf Schiphol richting Delhi, India. Hierna nemen we de trein (of vlucht) naar Varanasi. De reisleiding zal je opwachten op Delhi.

Varanasi is kleurrijk, ruw, hard, vies en spiritueel. Je verblijft vijf dagen in deze intense stad, zodat je India echt kunnen horen, zien, ruiken en voelen. Je hebt elke dag de mogelijkheid om deel te nemen aan yoga en de havan.

Dag 2 – 5: Benares

Spirituele reis India: Varanasi (Benares)

Spirituele reis India: Varanasi (Benares)

Nadat we zijn ingecheckt in het hotel, maken we in de middag een wandeling langs de Ganges en de ghats tot aan de Dashashwamedh Ghat. Dit is de meest belangrijke en meest spectaculaire ghat. Hierna zullen we deelnemen aan een aarti, de gebedsdienst in het hindoeïsme waarin mantra’s worden gezongen en wordt gemediteerd, waarna we terugkeren in een riksja naar het hotel.

Varanasi is een miljoenenstad aan de Ganges en één van de vier heilige bedevaartsoorden in het hindoeïsme. Het is ook de meest heilige plaats voor de Hindoes. Pelgrims uit alle delen van India komen naar deze stad om een bad te nemen in de rivier de Ganges. Een van de hindoe-overtuigingen is dat baden in de Ganges het slechte karma uit vorige levens wegwast.

Dag 3

We starten de dag met een boottocht op de Ganges tot aan de Manicarnica ghat waar we de zon zullen zien opkomen. Bereid je voor op de rituelen die hier zullen plaatsvinden door de lokale bevolking.

Na de boottocht genieten we van ons heerlijke Indiase ontbijt. Na dit ontbijt bezoeken we het boeddhistische bedevaartsoort Sarnath, de plek waar Gautama Boeddha in de vijfde eeuw voor Christus de dharma, de boeddhistische leer, voor het allereerst verkondigde.

Na de lunch heb je vrije tijd. In de avond keren we terug naar Benares.

Dag 4

In de ochtend bekijken we bij de Shivatempel aan de Ganges gezamenlijk de zonsopgang, wat door de sfeer een heel speciale ervaring is. We zullen er ook een puja (hindoeïstisch offerritueel) doen.

Zonsopgang wordt beschouwd als de beste tijd voor een bad. Verder zijn de hindoes ervan overtuigd dat wie sterft in Varanasi en er gecremeerd wordt, bevrijd wordt van ‘samsara’ (de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte). Langs de heilige rivier de Ganges zijn dan ook diverse crematieplaatsen waar de lijken in de open lucht, op brandstapels worden gecremeerd.

Mocht je willen deelnemen aan yoga dan kan dit om 6 uur.

Na het ontbijt bezoeken we een aantal tempels. Onder andere de Hanuman mandir, Kashi Vishvant tempel, BHU Benares Hindu universiteit en de Durga tempel. Na de lunch is er tijd om iets voor jezelf te doen.

Dag 5

Na het ontbijt bezoeken we het Ramnagar fort. Hierna heb je vrije tijd.

Wat karma betreft krijg je de kans op een bijzondere ervaring: aan de oever van de Ganges maken we kennis met de Vedisch astroloog. Hij kan op basis van jouw geboortedatum, -tijd en -plaats een horoscoop opmaken. De Vedische astrologie, ook wel Jyotish (‘wetenschap van het licht’) genoemd, kan je helpen je krachten en uitdagingen te benoemen, zodat je in staat bent om je volle potentieel als mens te benutten. Lees hier alles over Jyotish.

In de avond nemen we deel aan een muziekconcert.

Dag 6 – 14: Chilianaula

Shiva dag

Op dag 6 vertrekken we in de middag met de trein van Varanasi naar de stad Bareilly, aan de voet van de Himalaya. Daar worden we opgehaald door de taxitransfer naar Chilianaula, een dorpje in de regio Kumaon (Uttaranchal), dichtbij de grens met Tibet en Nepal. Dit gebied is spiritueel zeer interessant en heeft bovendien talloze gunstige gezondheidsvoordelen.

Voorbereiding in de tempel voor Shiva dag.

Spirituele reis India: shirodhara is het behandelen van het hoofd met warme kruidenolie, als onderdeel van panchakarma

Spirituele reis India: shirodhara is het behandelen van het hoofd met warme kruidenolie, als onderdeel van panchakarma

We verblijven daar in Ashram Anandapuri vlak naast Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, dat gespecialiseerd is in holistische behandeling door middel van ayurveda, yoga en meditatie. We zullen daar met de groep een vijfdaagse ayurvedische reiniging ondergaan, genaamd panchakarma. Deze behandeling is een bijzondere ervaring met veel diepgang.

De kuur wordt voorafgegaan door een persoonlijk intakegesprek met de arts van het medisch centrum, dr. Misra. In dit gesprek wordt vastgesteld wat je ayurvedische constitutie is, wat eventuele klachten of aandachtspunten zijn en welke specifieke aanpak geschikt is voor je. De daaropvolgende dagen brengen we door met ayurvedische reiniging, revitalisering, massages, kruidenbaden, yoga en meditatie. Als herboren sluiten we dit miniretraite af.

Zien door Yoga Himalaya

Gita, 75 jaar

Project ‘Zien door yoga’

Er is nog iets moois. Het ayurvedische ziekenhuis doet veel voor de lokale gemeenschap. De aanwezige oogkliniek is gespecialiseerd in operaties tegen staar en helpt dagelijks tientallen mensen aan ‘nieuwe ogen’. Als deelnemer aan de Spirituele Reis India draag jij automatisch bij aan dit goede doel.

Zien door yoga is het donatieproject van Bezielen om de kliniek in haar werk te ondersteunen. Met elke deelnemer aan deze reis wordt automatisch een bedrag gereserveerd dat een staaroperatie mogelijk maakt: per reiziger kunnen gemiddeld twee mensen geholpen worden bij staar. Sinds 2013 zijn al tientallen mensen geholpen!

We ondersteunen de kliniek verder door middel van vrijwillige donaties. We ondergaan zelf een lichaamsreiniging en zien erop toe dat alle donaties op de juiste plek terecht komen. Zo wisselen we uit. Kijk hier voor meer informatie, of als je wilt bijdragen.

Dag 14 – 16: Herakhan

Op dag 14 reizen we via een taxitransfer van Chilianaula naar Herakhan/Haidakhan: frisse lucht, schoon water, stilte. Daar vinden we aan de voet van de Himalaya de ashram van Haidakhan Wale Baba, een plek van waarheid, eenvoud en liefde. Op deze bijzondere plaats verblijven we drie dagen. Je neemt deel aan het dagelijkse leven van de ashram (vuurceremonie, aarti, karma yoga), yogalessen en meditatie. We maken een wandeling langs de rivier, verblijven aan de oever, beklimmen de berg Kailash Little.

Baden in de Ganges: Een van de hindoe-overtuigingen is dat baden in de Ganges het slechte karma uit vorige levens wegwast.

Leven in een ashram betekent ook proberen om je ego te overwinnen: we doen het werk dat we moeten doen, of we daar nu zin in hebben of niet. We eten wat we krijgen. We volgen de ashramregels. En binnen deze grenzen kun je je totaal ontspannen – als je jezelf hiervoor openstelt. We zullen de snelwegen van onze gedachten verlaten en de hersenen oordeelvrij maken.

If you are at peace, I am in peace. If you are troubled, I am troubled. If you have problems, I have problems. There will always be hills and mountains to overcome on the way to God. Do not be disturbed by the mountains falling down. It is the duty of the mountain to fall down and it is the duty of the soldier to move the mountain. You should seek harmony in everything that you do. I am harmony. Thank you for your love.“

Shri Babaji, april 1980

Dag 17 – 18: Delhi

Na Herakhan keren we terug naar Delhi, waar we nog twee dagen zullen doorbrengen alvorens we in het vliegtuig naar Nederland zullen stappen. We bezoeken in deze twee dagen nog de prachtige Sikhi tempel in Gurudwara Bangla Sahib, waar we een kijkje in de Indiase keuken mogen nemen, de geuren kunnen opsnuiven en de kleuren kunnen bewonderen van Chandni Chowk.

We laten je de hectiek en chaos van Delhi proeven al rondrijdend in een Riksja. Zo hoef je hier niet doorheen te lopen, maar maak je deze sfeer wel mee.

Dag 18: terugvlucht

Na het ontbijt bezoeken we de nog onbekende Akshardham tempel. In de avond vertrekken we vanaf het vliegveld van Delhi waarna we op dag 18 weer op Schiphol airport zullen landen.

Reisleider

Begeleider tijdens de reis is  Leonor ‘Lakshmi’ Brugarola. of Kanchan Verma. Lakshmi is Spaanse van origine. In 1994 bracht een innerlijke oproep haar naar India, waar ze haar spirituele meester Sri Muniraji en de leer van Babaji ontmoette.
De diepgaande ervaringen en het langer durende verblijf in India hebben ertoe geleid dat ze de Anandpuri Ashram in de Himalaya de afgelopen 25 jaar haar thuis heeft genoemd.
Ze geeft inleidende cursussen in hindoeïstische rituelen, regisseert de karma-yogagroep en is verder het aanspreekpunt voor mensen van over de hele wereld die naar deze plek komen.

De drang om te reizen en de vreugde van het delen van de hindoe-cultuur met mensen heeft Lakshmi naar nieuwe wegen geleid. Sinds 2015 is de Ganga-tour gelukkig dat ze haar als gids heeft.

Sinds 1997 is Kanchan al bekwaam met de gediversifieerde uitgaande en inkomende tours en doet dit tot op heden nog. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van spirituele groepen in India. Kanchan is Indiase van origine en spreekt Engels, Hindi, Punjabi & Marathi. 

Kanchan deed Rechten in 2018 en verdere certificering in Preventie van seksuele intimidatie (POSH). Kanchan is verbonden aan verschillende NGO’s die werken met kinderen, empowerment van vrouwen, hulplijn voor huiselijk geweld, hulp aan senioren en het promoten van theater bij jonge kinderen.

Waarom meegaan op de Spirituele reis India? Wanneer is de Spirituele Reis India wat voor jou?

Als je open staat voor de verschillen, voor een andere manier van denken en leven en je eigen manier van denken kunt vergeten, dan kun je contact maken met dit land. Laat je behoefte aan comfort thuis. Als je een douche wilt nemen is er niet altijd water. En als je gedoucht hebt en weer droog bent, wil je weer douchen. Maar je moet spaarzaam zijn met water. Flink zweten is ook een goede manier van schoonmaken en op een heel hard matras slapen is ook niet slecht voor het lichaam.

Bij een ritje met de auto is een trillende massage inbegrepen. Als je ziet hoe weinig ruimte mensen voor zichzelf nemen – vier op de fiets, tien in een kleine auto of honderd in een bus… Wees tevreden in het nu, deze eenvoudige yogawijsheid maakt je leven gemakkelijker. Beoefen pratyahara – sluit je zintuigen en kom tot jezelf. Wachten – dit zul je veel doen tijdens de Spirituele Reis India. Je leert om meer geduld te hebben. De dingen te nemen zoals ze komen – en er het beste van te maken.

Spirituele reis India: uitzicht op de hoogste berg van India vanuit ashram Ananpuri

Spirituele reis India: uitzicht op de hoogste berg van India vanuit ashram Ananpuri

Ben je geïnteresseerd en voel je al reiskoorts? Meld je nu aan via onderstaand formulier.

Kosten

De totale kosten van de reis bedragen €1550,-
Doorgang bij 7 deelnemers. Anders meerprijs aan de hand van groepsgrootte.
(Deze reis gaat door.)

Inbegrepen

 • Reiskosten binnen India
 • Overnachtingen in India op basis van gedeelde 2-persoonskamer
 • Verblijfskosten in ashram Bhole Baba
 • 5-daagse ayurvedische behandeling in Bhole Baba:
  • 2 ayurvedische behandelingen per dag
  • 2 yogalessen per dag
  • 2 meditatiesessies
  • 3 ayurvedische maaltijden per dag
  • Kruidentheeën
  • Zuiver water
  • Begeleiding arts
  • 3-maandenadvies
 • Verblijfkosten Delhi

Niet inbegrepen

 • Retourvlucht Amsterdam-New Delhi (+/- €750,-) en eventueel vlucht of trein New Delhi – Varanasi (+/- €50)
 • Visum (ca. €75,- Op dit moment 10 usd) – meer info
 • Reisverzekering
 • Dagelijkse maaltijden. Reken €5,- per dag, het hangt ervan af van wat je graag eet. Tijdens het verblijf in de ashram en de panchakarmabehandeling zijn lunch en diner inbegrepen.
 • Ayurvedische kruidenpreparaten voor gebruik thuis (max. €75,-)
 • Astrologisch consult
 • Eventuele begeleiding en coaching na afloop van de reis

Nuttige links

Spirituele reis india

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Prijs:
  Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op deze reis. En ik sluit zelf een annuleringsverzekering af.